Łatwy mazurek wielkanocny z kajmakiem, masą orzechową, marmoladą

Tak jak nie można wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez makowca lub ciasta cynamonowego, tak na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sernika i mazurka. Przepisów na mazurki jest naprawdę bardzo dużo.

Mazurek z kajmakiem:

1 ¼ szkl mąki

łyżka śmietany

¾ kostki masła

cukier waniliowy

łyżka cukru pudru

1 jajko

½ łyżeczki soli

2 łyżki śmietany

puszka masy kajmakowej (tzw. krówkowej lub puszka skondensowanego słodzonego mleka)

3 łyżki posiekanych orzechów laskowych

bakalie

Mieszamy suche składniki, a następnie siekamy z masłem, dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy ciasto, owijamy w folie i schładzamy 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem, brzegi zwijamy w ranty, smarujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Masę kajmakową mieszamy mikserem (można dodać odrobinę rumu), rozsmarowujemy na przestudzonym cieście. Brzegi obsypujemy siekanymi orzechami, ozdabiamy bakaliami.

Mazurek z masą orzechową

Ciasto:

500 g mąki krupczatki

300 g margaryny

200 g cukru pudru

1 jajko

Z podanych składników wyrobić ciasto i schłodzić 30 min w lodówce. Wyłożyć na formę i upiec. Masa orzechowa: 200 g cukru pudru 200 g mielonych orzechów 200 g masła 3 łyżki konfitury morelowej 2 paczki pokruszonych herbatników Masło ucieramy w misce na pulchną masę dodając cukier puder i zmielone orzechy. Masę wykładamy na upieczone ciasto, smarujemy dżemem i posypujemy herbatnikami.

Pomada:

1 szkl. cukru

½ szkl. słodkiej śmietanki

tabliczka gorzkiej czekolady

Cukier i śmietanę podgrzewamy często mieszając, czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy do śmietanki. Pomadą polewamy mazurek, dekorujemy.

Mazurek z marmoladą:

2 szkl. mąki pszennej

200 g margaryny

2 ugotowane żółtka

8 łyżek cukru pudru

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na 3 części. Z dwóch pieczemy 2 placki.

Masa migdałowa:

70 g zmielonych migdałów

1 ugotowane żółtko

1 białko

3 łyżki śmietanki

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej

Żółtko ucieramy z migdałami, śmietaną i cukrem, dodajemy ubitą pianę i mąkę. Trzecią część ciasta wykładamy na blaszkę, smarujemy masą migdałową, pieczemy. Ciasta przekładamy marmoladą, dekorujemy.